ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Γνωρίζαμε την ύπαρξη και τη δράση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και πριν από τον περασμένο Ιανουάριο – οπότε και χρειάστηκε να συνεργαστούμε στη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό ενός συναδέλφου κυνηγού που αγνοούνταν – από πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων διάσωσης που είχαμε δει στις ειδήσεις να συμμετέχουν μέλη της Ε.Ο.Δ., με τα χαρακτηριστικά κόκκινα μπουφάν με το σήμα του σωματείου. Όταν όμως ζήσαμε από κοντά τις δυσκολίες, την αγωνία, το ενδιαφέρον και τις ακούραστες προσπάθειες με αμείωτη ένταση, όλα αυτά που ήδη γνωρίζαμε για τη δράση της Ε.Ο.Δ. πήραν άλλη διάσταση. Για το λόγο αυτό θελήσαμε να παρουσιάσουμε, μέσα από το περιοδικό μας, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για τη γνωρίσουν καλύτερα οι κυνηγοί – και όχι μόνο – αναγνώστες, εκφράζοντας με την ευκαιρία αυτή το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας για το σημαντικό έργο που προσφέρουν. Άλλωστε οι κυνηγοί, μαζί με τους ψαράδες και τους ορειβάτες είναι από τις ομάδες ανθρώπων που συχνά χρειάζονται την επέμβασή της.

Οι πληροφορίες που παραθέτουμε εδώ προέρχονται από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης www.hrt.org.gr, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα, με περισσότερες λεπτομέρειες για την πλούσια δράση και την πολύτιμη προσφορά της σε πάρα πολλές έρευνες και επιχειρήσεις διάσωσης, πολλές φορές με αντίξοες συνθήκες, αλλά πάντα με τον ίδιο ζήλο, επιμονή και μεθοδικότητα. Η προσφορά αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία από το γεγονός ότι η τεράστια προσπάθεια που κάθε φορά καταβάλλουν τα μέλη της Ε.Ο.Δ. δεν αποσκοπεί σε κανενός είδους αντάλλαγμα, είναι απολύτως ανιδιοτελής και πηγάζει από το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο.

Η ΟΜΑΔΑ

  • Η Ε.Ο.Δ. είναι μη κυβερνητική οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση. Από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου
  • Έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 24 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα
  • Είναι οργάνωση πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με Αρ.Μητρώου έξι (6) βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών (Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης Συνεργασίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με Αρ.Μητρώου 14) όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση (European Commission Humanitarian aid Office)
  • Με ένα ανθρώπινο δυναμικό 1000 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Στελεχώνεται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες διασώστες με άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, που ενεργούν με εθελοντική συνείδηση.

Ο ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός ίδρυσης της Ε.Ο.Δ. είναι η Έρευνα και Διάσωση ατόμων, καθώς και η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μετά από εκλογές της 12ης Μαΐου του 2003 η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ έχει ως εξής :

Πρόεδρος :

Νικολαΐδης Χρήστος
Αντιπρόεδρος :

Λιάμος Αλέξανδρος
Γ. Γραμματέας :

Τρόμπακας Ζαφείρης
Ειδ.Γραμματέας :

Βετλής Χρήστος
Ταμίας :

Καστανιώτης Κωνσταντίνος
Μέλος :

Γεώργιος Καλογερόπουλος
Μέλος :

Τέλος, παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες περιπτώσεις στις οποίες πήρε μέρος η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τα τελευταία χρόνια – για κάθε μια από τις οποίες υπάρχει αναλυτική αναφορά στην ιστοσελίδα της (www.hrt.org.gr) – γιατί πιστεύουμε πως αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να σκιαγραφήσουμε το προφίλ της και να γνωρίσουν οι αναγνώστες με πιο άμεσο τρόπο, μέσα από τα παραδείγματα αυτά, τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται.

Καρβουνιάρη Αλίκη

ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Μαζικές Καταστροφές: Η Ε.Ο.Δ. διαθέτει μία ομάδα σε επιφυλακή πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένη, με δίωρη ετοιμότητα. Ο επιχειρησιακός της ρόλος είναι να επεμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε περίπτωση σεισμών, πλημμύρων και εκτεταμένων καταστροφών.
Ορεινή Διάσωση: Το πλουσιότερο σε εμπειρία τμήμα της Ε.Ο.Δ. έχοντας συμμετάσχει σε πάνω από 100 επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης, έχει όλο τον απαιτούμενο ειδικό εξοπλισμό και την άρτια εκπαίδευση για να επέμβει σε ορειβατικά και αεροπορικά ατυχήματα σε ορεινές περιοχές, πραγματοποιώντας και τις πιο ακραίες επιχειρήσεις.
Υγρό Στοιχείο: Στελεχωμένο από έμπειρους αυτοδύτες, χειριστές ταχυπλόων σκαφών, ιστιοπλόους, ναυαγοσώστες και προσωπικό υποστήριξης συμβάλει στην Έρευνα και Διάσωση (S.A.R.) σε θάλασσα, ποτάμια, λίμνες συνεργαζόμενο άριστα τόσο με τις Λιμενικές Αρχές όσο και με την Πολεμική Αεροπορία.
Σκυλιά Έρευνας: Πολύτιμοι αρωγοί της όλης μας προσπάθειας είναι οι τετράποδοι συνεργάτες μας, που με την φροντίδα και την εκπαίδευση των μελών της ομάδας χειριστών-εκπαιδευτών σκύλων έρευνας, συμβάλουν τα μέγιστα στην Έρευνα και Διάσωση ατόμων κυρίως σε ερείπια συνεπεία σεισμού.
Πρώτες Βοήθειες: Επαγγελματίες στον χώρο της υγείας υποστηρίζουν τα διασωστικά τμήματα της Ε.Ο.Δ. παρέχοντας πρώτες βοήθειες κατά την διάρκεια των αποστολών. Παράλληλα εκπαιδεύουν νέους εθελοντές στις πρώτες βοήθειες.


Έρευνα και Τεχνολογία: Η αξιοποίηση των εξειδικευμένων γνώσεων μελών της Ε.Ο.Δ. οδήγησε στην εκμετάλλευση της σύγχρονης τεχνολογίας και την εστίασή της στην δημιουργία εφαρμογών και συσκευών χρήσιμων στην Έρευνα και Διάσωση. Το Τμήμα αυτό έχει να επιδείξει πλήθος πρωτοποριακών κατασκευών.
Ανθρωπιστικές Αποστολές: Το τμήμα αυτό της Ε.Ο.Δ. συγκεντρώνει, μεταφέρει και διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγέντες πληθυσμούς από θεομηνίες ή έκρυθμες καταστάσεις, όπως επίσης διαχειρίζεται προγράμματα βοήθειας προς τρίτες χώρες σε συνεργασία τόσο με το Ελληνικό Κράτος όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση (European Commission Humanitarian aid Office).
Εκπαίδευση: Ασχολείται αποκλειστικά τόσο με την οργάνωση σχολείων τεχνικής κατάρτισης των στελεχών της ανά ειδικότητα από επαγγελματίες εκπαιδευτές, όσο και την παρακολούθηση σεμιναρίων και ειδικών σχολείων του εξωτερικού.