ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


.: επιστροφή :.

Θεσσαλονίκη 7-9-2013

« Καταπολέμηση Κορακοειδών στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού από τον Κ.Σ.Αμπελοκήπων»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των φιλοθηραματικών του δραστηριοτήτων, πραγματοποίησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2013 εξόρμηση καταπολέμησης κορακοειδών στην περιοχή της κοίτης του Γαλλικού ποταμού. Ο λόγος που οδήγησε σε αυτή τη δράση είναι το γεγονός πως ο πληθυσμός των κορακοειδών αυξάνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το οποίο αποδίδεται στην ιδιαίτερη ικανότητα των πτηνών αυτών να προσαρμόζονται στα ανθρωπογενή περιβάλλοντα. Μα κι οι Βιολογικοί εχθροί της καρακάξας κι όλων των κορακοειδών γενικότερα είναι πολύ λίγοι έως ανύπαρκτοι.
Τα κορακοειδή προκαλούν σοβαρή θνησιμότητα σε πολλά άλλα είδη της πανίδας μας, κυρίως πτηνών & μικρών θηλαστικών, όλων των ηλικιών, και ιδιαίτερα των λεγόμενων "ευγενών θηραμάτων" (κυνηγετικού ενδιαφέροντος και όχι μόνον, όπως είναι οι καμπίσιες πέρδικες, λαγοί, υδρόβια είδη, δεκαοκτούρες, περιστέρια & αγριοπερίστερα κλπ.. ).

Ο υπερπληθυσμός μάλιστα των ειδών της οικογένειας των κορακοειδών προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στους ανθρώπους, επιπτώσεις που αφορούν στη μεταφορά ασθενειών, στην ανεξέλεγκτη απόθεση περιττωμάτων σε οχήματα, κτίρια, χώρους πρασίνου και πεζούς, όπως και στην όχληση των κατοίκων από τα κρωξίματα-φωνές τους.

Επίσης, εξαιτίας της ύπαρξης υψηλής επικινδυνότητας ασθενειών που συνδέονται με τη μεταφορά από τα κορακοειδή (π.χ. η γρίπη των πτηνών & ο πυρετός του Δυτικού Νείλου), όλα τα πτηνά θα ελεγχθούν μικροβιολογικά για την τυχόν παρουσία των προαναφερθεισών ασθενειών.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους χρησιμοποιούνται τεχνικές εκδίωξης των κορακοειδών και ελέγχου των πληθυσμών τους στις αγροτικές περιοχές κυρίως, μα και τις αστικές ή πέριξ των ημιαστικών.
Με παρότρυνση των μελών του, λοιπόν ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμπελοκήπων διοργάνωσε αυτές τις 2 εξορμήσεις "καταπολέμησης Κορακοειδών" την Τετάρτη 04/09, καθώς και την ερχόμενη Τετάρτη 11/09, στην περιοχή του Γαλλικού ποταμού (ύψος του Πενταλόφου έως σχεδόν τα Διαβατά-Μαγνησία).

Υπήρξε σημαντική συμμετοχή των μελών του Συλλόγου μας και το Δ.Σ του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων ευχαριστεί θερμά όσους συμμετείχαν στην πραγματοποίηση αυτής της δραστηριότητας.

Τα φυσίγγια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν προσφορά των καταστημάτων "Κυνηγετικών ειδών" των -Θ. ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ στην Σταυρούπολη.
-ΑΦΟΙ ΠΕΤΡΙΔΗ στον Εύοσμο.
-(ΟΠΛΟΤΕΧΝΙΚOI ) Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ στον Εύοσμο.
-ΚΛΕΟΜΕΝΗ ΖΑΡΑΛΗ στην Ηλιούπολη.
Συλλέχθηκαν όλοι οι άδειοι κάλυκες με το πέρας της εκδήλωσης, όπως και η πλειοψηφία των πτηνών παρά τη δυσκολία της νύχτας.

Από το Γραφείο Τύπου του Κ.Σ.Α.,
Χρήστος Κυρκενίδης, Δασολόγος MSc
 

.: επιστροφή :.