ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


.: επιστροφή :.

Θεσσαλονίκη 21-5-2010

Απάντηση ΚΣΑ στην ανοικτή διαβούλευση για τον Υμηττό

Κυρία Υπουργέ,
παρατήρησα ότι στο μήνυμα σας για τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου Π.Δ. για τον ορεινό όγκο του Υμηττού, η απαγόρευση της θήρας πάει χέρι χέρι με την τήρηση των όρων της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και την απαγόρευση ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων.
Στην εισαγωγή, επίσης, του σχεδίου Π.Δ. για τον Υμηττό, μετά την ανάλυση των ζωνών προστασίας αναφέρεται : ¨Στο σύνολο της προστατευόμενης περιοχής απαγορεύεται η άσκηση της θήρας και η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων¨.
Αυτή η απρόσμενη αναβάθμιση της θήρας με αφήνει έκπληκτο! Μέχρι πρόσφατα η θήρα συνήθως ΄΄συγχρωτιζόταν΄΄ με λατομεία, χωματερές και διατάξεις απαγόρευσης οικοδομικής δραστηριότητας!
Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πως μια δραστηριότητα, άρρηκτα συνυφασμένη με τη φύση, καταδικάζεται ως μη συμβατή με αυτή και κατηγοριοποιείται ως δράση με περιβαλλοντική επιβάρυνση αντίστοιχη με αυτήν των ραδιοτηλεοπτικών κεραιών κ.α
Πίσω από την παραπάνω απαράδεκτη προσέγγιση βρίσκεται η κεκαλυμμένη άποψη ότι η απαγόρευση της θήρας αποτελεί πανάκεια για όλα τα προβλήματα του περιβάλλοντος.
Επειδή, προφανώς, η παραπάνω άποψη δεν καλύπτει όχι μόνο κανένα επιστήμονα, αλλά και κανένα νοήμονα πολίτη, θα ήθελα να μάθω :
1. Για ποιο λόγο απαγορεύεται η άσκηση της θήρας;
2. Ποιά θηρεύσιμα είδη απειλούνται με εξαφάνιση ή έχουν μειωθεί οι πληθυσμοί τους;
3. Mε ποιες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύεται αυτό;
4. Ποιοί άλλοι λόγοι το επιβάλλουν αυτό;
5. Πώς η απαγόρευση της θήρας εξυπηρετεί την προστασία στον ορεινό όγκο του Υμηττού;
6.Τελικά, μια επιστημονική τεκμηρίωση για την εν λόγω απαγόρευση.
Είμαι κυνηγός και πρώτιστο μέλημα μου είναι η προστασία της φύσης. Θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν και να χαρούν τη φύση και την άγρια ζωή της πατρίδας μου. Συμφωνώ με τον περιορισμό ορισμένων μορφών ανθρώπινων δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον.
Πιστεύω, όμως, ότι ο άνθρωπος πρέπει να προστατεύει το περιβάλλον ζώντας και λειτουργώντας μέσα σε αυτό και όχι κλείνοντας το σε γυάλα προστασίας. Αυτή είναι η αξιακή μου διαφοροποίηση με τους κάθε λογής υπερπροστάτες του περιβάλλοντος
Καλό θα ήταν, πριν καταλήξετε σε προτάσεις που αφορούν τη θήρα, να ζητάτε την άποψη του αντιπροσωπευτικού οργάνου των Κυνηγετικών Οργανώσεων της χώρας, δηλαδή της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (Κ.Σ.Ε.), καθότι και επαρκές επιστημονικό προσωπικό διαθέτει και πλήθος επιστημονικών μελετών και στοιχείων έχει στη διάθεση της και σημαίνοντα ρόλο στα κυνηγετικά πράγματα της Ευρώπης έχει και στο κάτω κάτω της γραφής βρίσκεται υπό την εποπτεία σας, με θεσμοθετημένο ρόλο.
Ως κυνηγός, σας ευχαριστώ που επιτέλους εκδηλώθηκε σαφώς η άποψη του ΥΠΕΚΑ για τη θήρα. Είναι στην ίδια κατηγορία με την βιοκλιματική αρχιτεκτονική αλλά και με τις διαφημιστικές πινακίδες! Είναι γνωστή η αλλεργία των επιλεγμένων, επιδοτούμενων οικολογούντων συμβούλων σας στη θήρα, αλλά αυτό πια...


Κυρία Υπουργέ,

καταθέσατε σε ανοικτή διαβούλευση το σχέδιο Π.Δ. για τον ορεινό όγκο του Υμηττού και καταφέρατε να δημιουργήσετε μεγάλη αναστάτωση σε πλήθος ανθρώπων. Διαβάζουμε στα σχόλια της διαβούλευσης πολλές και από διαφορετικές πλευρές διαμαρτυρίες και προβληματισμούς. Θα σταθούμε, όμως στην απαγόρευση της θήρας, καθώς αφενός μας αφορά περισσότερο και αφετέρου είναι εντελώς αναίτια και αδικαιολόγητη.
Στο άρθρο 7 προτείνεται χωρίς καμία αιτιολόγηση η απαγόρευση της θήρας. Θα θέλαμε να μάθουμε, όχι μόνο εμείς αλλά όλοι οι Έλληνες πολίτες, για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Ποιοι είναι οι λόγοι που την υπαγορεύουν; Ποιοι θηραματικοί πληθυσμοί κινδυνεύουν και από ποιες επιστημονικές μελέτες προκύπτει αυτό; Υπάρχει, έστω και υποτυπώδης, επιστημονική τεκμηρίωση;
Η απάντηση είναι οφθαλμοφανής. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Προτείνεται ξερά ότι «σε όλες τις ζώνες του παρόντος απαγορεύεται η θήρα». Με μια αράδα απαγορεύεται η χρήση του Υμηττού σε μια μεγάλη μερίδα πολιτών. Με μια αράδα απαγορεύεται μια δραστηριότητα απολύτως συμβατή με το φυσικό περιβάλλον. Χωρίς εξηγήσεις.
Τι είδους πρακτικές είναι αυτές που ακολουθείτε; Τι είδους μεθοδεύσεις; Γιατί, για να επιτραπεί στους κυνηγούς να ασκήσουν τη θήρα απαιτούνται μελέτες των θηραματικών πληθυσμών και για να απαγορευτεί η θήρα, σε μια περιοχή που μέχρι σήμερα αυτή επιτρέπεται δεν χρειάζεται τίποτα;
Πώς καταρτίστηκε αυτό το σχέδιο Π.Δ., όσον αφορά τη θήρα και από ποιους; Ποιοι επιστήμονες ασχολήθηκαν με το θέμα και ποια η επιστημονική τους εξειδίκευση;
Ζητήθηκε η άποψη της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που έχει θεσμοθετημένο ρόλο ως προς τη θήρα; Αξιοποιήθηκε το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει; Προφανώς όχι. Γιατί;
Ζητάτε διαβούλευση. Σε τι; Πάνω στις πρακτικές σας; Υποβαθμίζετε την διαβούλευση, υποβαθμίζετε και εκθέτετε τον εαυτό σας και το Υπουργείο, γιατί αποδείχθηκε στην πράξη ότι, προκειμένου να περάσετε σε ένα Προεδρικό Διάταγμα τις αντικυνηγετικές πεποιθήσεις μιας μικρής μερίδας πολιτών, πιθανώς και προσωπικές ή συνεργατών σας, δεν υπολογίζετε τίποτα και το κάνετε εξόφθαλμα και προκλητικά.
ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ, ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ, ΣΤΕΙΡΟ.
Η άποψη «δεν μου αρέσει το κυνήγι και θα κάνω τα πάντα για να το σταματήσω, είτε μονομιάς είτε σαλαμοποιώντας το» είναι απολύτως σεβαστή. Κάθε Έλληνας πολίτης είναι ελεύθερος να το πιστεύει. Κανένας υπουργός όμως, δεν μπορεί να λέει και να κάνει ότι θέλει. Άλλος είναι ο ρόλος του.
Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις προσφέρουν αποδεδειγμένα τεράστιο έργο στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, με δράσεις χρηματοδοτούμενες αποκλειστικά και μόνο από την τσέπη του Έλληνα κυνηγού.
Αντιλαμβανόμενοι την αδυναμία του κράτους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ιδρύσαμε την θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων και όσον αφορά τη διαχείριση υλοποιήσαμε και υλοποιούμε επιστημονικές μελέτες και ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την Άγρια Πανίδα (βελτίωση βιοτόπων, ερευνητικό πρόγραμμα Άρτεμις, παρακολούθηση της μετανάστευσης των άγριων πουλιών κ.α.) . Το ετήσιο κόστος αυτών των δράσεων ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ!
Οι πρώτες διατάξεις για την προστασία της άγριας ζωής θεσπίστηκαν μετά από πίεση των κυνηγών τη δεκαετία του 1920 και έγιναν η βάση για ένα από τα αυστηρότερα νομικά πλαίσια για τη θήρα στην Ευρώπη.
Το έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων της Ευρώπης είναι αναγνωρισμένο από την Ε.Ε., η οποία θεωρεί το κυνήγι δραστηριότητα απολύτως συμβατή με το περιβάλλον και συνεργάζεται μαζί τους για την προώθηση του αειφόρου κυνηγίου ως μέσου προστασίας της βιοποικιλότητας και διατήρησης της φύσης.
Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι πλέον γνωστά σε όλους και έχουμε κουραστεί να τα επαναλαμβάνουμε. Πρέπει κάποια στιγμή να τα εμπεδώσει και το Υπουργείο. Έχουμε κουραστεί να μην μας υπολογίζουν και να μας αδικούν.
Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια περιορισμού ή σταδιακής κατάργησης του κυνηγίου στην χώρα μας, με το μανδύα της δήθεν προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων; Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημασία και ο ρόλος των κυνηγών στην προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής. Αυτές οι μεθοδεύσεις δημιουργούν προβληματισμό στις Κυνηγετικές Οργανώσεις για το ρόλο του Υπουργείου και τις πρακτικές του. Δεν θα περάσουν και αυτοί που τις προωθούν θα μας βρουν απέναντι τους.
Το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, που εκπροσωπεί 3000 μέλη, προτείνει την κατάργηση της παρ. 3 του άρθρου 7 του υπό διαβούλευση σχεδίου Π.Δ. ως προκλητικά αβάσιμης.


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                              Ο Γ.Γραμματέας


Νικόλαος Καλογεράκος           Γεώργιος Σοφιανίδης

.: επιστροφή :.