ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


.: επιστροφή :.

Θεσσαλονίκη 20-3-2009

« Δενδροφύτευση του Κ.Σ.Αμπελοκήπων, σε συνεργασία με τον Κ.Σ. Δράμας, στην περιοχή του χωριού Αδριανή Δράμας με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας»

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, έχοντας κατανοήσει τις αδιαμφισβήτητες ευεργετικές δράσεις των δασών και γνωρίζοντας την ευαισθητοποίηση των κυνηγών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, πραγματοποίησε και φέτος, σε συνεργασία με τον Κ.Σ. Δράμας και μετά από πρόσκλησή του, δενδροφύτευση στην περιοχή του χωριού Αδριανή Δράμας. Συνεχίζοντας μια παράδοση πολλών χρόνων ο Κ.Σ. Αμπελοκήπων αναλαμβάνει δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των βιοτόπων οι οποίοι προσφέρουν τροφή και κάλυψη στην άγρια πανίδα της περιοχής. Παράλληλα, με αυτήν την κίνηση αναγνωρίζεται η ηθική υποχρέωση εκ μέρους των μεγάλων κυνηγετικών συλλόγων των αστικών κέντρων να στηρίζουν προσπάθειες αναβάθμισης των βιοτόπων που δέχονται μεγάλη κυνηγετική πίεση από τα μέλη τους, όπως είναι και η περιοχή της Δράμας.

Τα δάση, λοιπόν, είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο καθώς του προσφέρουν πολλαπλά και ανεκτίμητα οφέλη και υπηρεσίες σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι άμεσες και έμμεσες λειτουργίες που αυτά έχουν είναι : προστατευτική (από πλημμύρες, διάβρωση, κ.α.), υδρολογική (εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα, βελτίωση ποιότητας νερού κ.α.), οικολογική (δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα με ταυτόχρονη απελευθέρωση οξυγόνου, διατήρηση πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, βελτίωση μικροκλίματος κ.α.), οικονομική – κοινωνική (προσφορά ξυλωδών και μη ξυλωδών προϊόντων όπως ξύλο, μέλι, καρποί, θηράματα, φελλός, φλοιός κ.α.) , αισθητική (π.χ δασική αναψυχή) κ.λ.π. Έχοντας υπόψη του αυτές τις λειτουργίες των δασών, ο Ο.Η.Ε. καθιέρωσε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, στην προσπάθειά του να ενημερώσει τους ανθρώπους για τη σημασία των δασών, αλλά και να τους προειδοποιήσει για τους κινδύνους που τα απειλούν και τις συνέπειες από την καταστροφής τους.

Η μετάβαση στη Δράμα των μελών του Συλλόγου, που προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο αλλά και τον κόπο τους, πραγματοποιήθηκε με λεωφορείο που ναύλωσε ο Σύλλογος. Από τα Διοικητικά Συμβούλια και τα μέλη των δύο συλλόγων φυτεύτηκαν με την βοήθεια γεωτρυπάνων 80 καρυδιές σε περιοχή έκτασης εννέα (9) στρεμμάτων, τα οποία περιφράχτηκαν για προστατευτικούς λόγους.

Τέλος, τα Δ.Σ των Κυνηγετικών Συλλόγων Δράμας και Αμπελοκήπων ευχαριστούν όσους συμμετείχαν στην πραγματοποίηση αυτής της δενδροφύτευσης.

Από το Γραφείο Τύπου του Κ.Σ.Α.,
Χρήστος Κυρκενίδης, Δασολόγος MSc
 

.: επιστροφή :.